Ska man leka social detektiv?:

Ska man leka social detektiv?

Idag kan du snabbt hitta information om andra människor på nätet. En snabb Googlesökning på ett namn och du kan hitta personens konton på Facebook, Instagram, Snapchat, Linkedin och Twitter. Du kan få reda mycket om personen – i alla fall personen som porträteras på forumen.

Det är inte alltid det klokaste att gräva ner sig i allt för mycket information direkt. Att hitta bilder på gamla pojk- eller flickvänner eller exakta redogörelser för vad han eller hon gjorde förra semestern kan ta bort udden lite av det genuina intresset du har.

Och fundera på det själv. Är din egen Facebookprofil verkligen en perfekt bild av den du är?

Använd de sociala forumen rätt

Det finns en sak som de sociala forumen är bra för: De kan indikera om personen är seriös och på riktigt. När du varit i kontakt med någon via en datingsida kan behöver det inte vara en dålig idé att se efter om personen har ett nätverk av vänner på exempelvis Facebook.

Finns det är chansen god att personen har rätt intentioner med er kontakt.

Sociala medier är en lögndetektor

Till att börja med kan du alltid vara anonym på HappyPancake. Du kan välja vilket användarnamn du vill och kan på så sätt undvika att de du träffar online kan leta upp dig i andra forum. Men väljer du ändå att använda ditt riktiga namn, eller kommit så långt i en kontakt att du väljer att berätta vad du heter, kan det vara bra att tänka över hur du syns på webben.

Oavsett om det är en god eller dålig idé att leta upp allt man kan om andra får du räkna med att andra kommer göra det om dig. Den informationen som finns om dig på nätet kommer troligen att synas i sömmarna.

Av den anledningen är det svårt att slira på sanningen när du är i kontakt med människor på nätdejtingsajter. Det kommer att kollas upp och har du ljugit blir det svårt att vinna tillbaka förtroendet.

När du lägger upp din profil på datingsidan, titta över dina sociala profiler i samma veva.

Lås dina profiler

På Facebook och andra sajter kan du ha olika säkerhetsnivå på dina konton. Det kan sträcka sig mellan att alla, oavsett om de är vänner eller inte, ser dina bilder och uppdateringar till att profilen är i det närmaste helt stängd (på Facebook brukar man bara se timeline-bilden och den lilla profilbilden).

Vill du försvåra detektivarbete för andra kan det vara klokt att överväga en högre säkerhetsnivå.